Välj en lämplig spis

I ett hem är en spis med tillhörande ugn en nödvändig förutsättning för att kunna laga varm mat. Det finns numera flertalet olika spisar att välja på som för med sig flertalet olika fördelar.

Den första sortens spis var vedeldad, och som en utveckling av det kom gasspisar. Numera finns det också flera olika elektriska spisar och att välja en induktionshäll är numera vanligt. Ugnar finns även de i olika utföranden.

”Gasspisar kan vara något svåra att använda, eftersom man måste tända en låga varje gång man ska sätta på sin spis.”

Gasspis

Gasspisar fungerar bäst i vissa städer, till exempel Stockholm och Göteborg. Anledningen till det är självklart att det i dessa svenska städer finns gasledningar som gör att man kan få gas in i hemmet på samma sätt som man kan få vatten och el. Gasspisar kan vara något svåra att använda, eftersom man måste tända en låga varje gång man ska sätta på sin spis. Att ha öppen eld i köket innebär också ett riskmoment. Fördelen är att elden ger en omedelbar värme som kan regleras mycket exakt. Till många sådana spisar finns även gaseldade ugnar.

Elektriska ugnar och spisar

Tidigare var det vanligaste en spishäll där värmen kom från att själva plattan värmdes upp. Nuförtiden är det mycket vanligt att värmen överförs med magnetisk induktion. Detta ger en snabb uppvärmning som också den kan regleras med noggrannhet. Kastruller och stekpannor i vissa material påverkas dock inte av magnetismen och fungerar inte på spisen.

Varmluftsugnar är nuförtiden vanliga. I dem roteras den varma luften ständigt runt med en fläkt. Detta ger ett jämnt resultat, med nackdelen att värmen överförs på ett annorlunda sätt som ibland kan vara till nackdel, till exempel vid brödbak där det är svårt att skapa en ordentlig skorpa.