Hitta lugnet med yoga och rogivande bad

I dagens samhälle flyger tiden fram och allt mer ska hinnas med. Ibland kan det bli för mycket med jobb, hemmafix och fritidsaktiviteter. Yoga är ett enkelt och effektivt sätt att varva ner och kräver inte någon dyr utrustning eller träningsbakgrund.

Det går att finna lugn och avkoppling i en stressig vardag. Ett bra tips är att inreda hemmet till en rogivande oas. En lummig trädgård och en ombonad altan ger ett skönt lugn efter en hektisk dag. Rulla ut en yogamatta i trädgården under skuggan av ett träd eller på uteplatsen. Avsluta yogapasset med ett skönt bad i en badtunna från Svenska badtunnor med en kopp te eller en fräsch fruktsmoothie.

Stressa ner med yoga och bad

Källa: Svenska badtunnor

Yoga är en avkopplande träningsform som gör att din andning blir lugnare och att du sover bättre. Fördelen med yoga är att den går att utöva nästan var som helst och nästan inte kräver någon utrustning. Bekväma kläder och ett lagom mjukt underlag är det enda som behövs. Yoga är en mycket gammal träningsform som tros ha funnits i flera tusen år. Det finns olika former av yoga där vissa är mer fysiskt krävande. De flesta yogaformer har ett stort fokus på djupandning och att finna sitt inre lugn. Hathayogan är den vanligaste formen av yoga och de flesta andra yogaformer kommer ursprungligen från hathayogan. Hathayogan består av mjuka fysiska rörelser, andningsövningar och meditation.

En av de lugnaste formerna av yoga är yoga nidra som innebär en guidad avslappning och även brukar kallas för yogasömn. En mer krävande form av yoga är ashtanga där större krav ställs på rörlighet och styrka.

Under de senaste åren har yoga blivit populärt och det har tagits fram olika koncept som exempelvis bikramyoga där yogan sker i ett rum som är uppvärmt till ca 40 °C. Värmen gör att kroppen blir mjukare och rörligheten ökar. Det finns även annorlunda former av yoga som skrattyoga, yoga med lemurer och rock´n´roll yoga.

Yogans hälsofördelar

  • Lugnare andning med djupandning.
  • Ökad rörlighet.
  • Lugnare sinne och kropp.
  • Bättre sömn.
  • Smärtlindring.
  • Förbättrad balans.
  • Ökad styrka och kroppskontroll.
  • Skadeförebyggande.