Så funkar en induktionshäll

Induktionshällar är en bra investering för den som vill spara energi i sitt hem. När du väl står där och lagar maten undrar du nog hur den fungerar. Här skriver vi om hur den funkar och vad som kan vara bra att tänka på med en induktionshäll.  

Ute efter att skapa ett modernt kök? Då är det en induktionshäll från Cylinda du ska leta efter! De kan anpassas efter ditt kök och platsbyggas där du vill. Men hur funkar de egentligen? Och behöver man tänka på något särskilt när man har en induktionshäll? En del saker kan du tänka på, men vi är ganska säkra på att du kommer bli galen i din spis när du väl investerat i den.

Induktionsspisen helt annorlunda

Du har säkert hört om vänner och familj som har investerat i en induktionshäll. De flesta som skaffar det är ofta mycket högljudda om de moderna finesser de kommer med. Visste du att på en induktionsspis är det bara stekpannan eller själva kastrullen som blir varm – inte själva plattan den står på? Det gör att den är enormt mycket mer energisparande än traditionella spisar.

Det är den elektriska spolen under plattan som är hemligheten bakom tekniken. Kanske känner du till att du bara kan använda pannor och kastruller med magnetisk botten på din induktionshäll? Snart förstår du varför. Det är nämligen strömmen från den elektriska spolen under plattan som skapar ett magnetfält. Det gör att induktionshällarna snabbt värmer upp din mat, och sparar därför en hel del energi. När du sedan tar av plattan slösar du ingen värmeenergi – plattan blir nämligen omedelbart kall igen.

Läs tips om vilka kastruller du ska köpa för induktionsspisen här.