I brist på AC

Med en rekordvarm sommar är det många som svettas hemma i stugorna. På flera håll har alla fläktar varit slutsålda i butikerna, något som fått folk att hitta på egna knep för att kontra värmen.

Hur varmt är för varmt?

Årets sommar har redan hunnit slå två värmerekord, nu senast för juli som var den varmaste på över 260 år. Med temperaturer upp emot 35 grader i delar av landet och tropiska nätter med temperaturer över 20 grader är det inte bara vi människor som värms upp. Innertemperaturerna i de flesta bostäder ökar markant och saknar du AC, fläkt eller möjlighet att öppna för korsdrag kan värmen lätt bli oumbärlig. Du kan få det svårt att sova, tappa aptit och har du barn eller äldre i din närhet är det viktigt att de dricker ordentligt och håller sig svala eftersom de är ännu känsligare för värmen. Det påverkar oss med andra ord mer än vad man kan tro. Faktum är att om du bor i lägenhet kan du få rätt till åtgärder eller nedsänkt hyra om temperaturen inne överskrider 26 grader Celsius under sommaren skriver Hem&Hyra. I extrema fall, som de vi upplever just nu är den nivån höjd upp till 28 grader Celsius. När det råder värmebölja får man med andra ord gilla läget eller finna egna lösningar för att hålla sig nedkyld. Har du fått stå ut med orimligt höga temperaturer under en längre tid så att du blivit begränsad i hur du brukar lägenheten har du rätt till nedsatt hyra. Detta eftersom du inte kunnat använda bostaden fullt ut. Skulle du märka av att det är höga temperaturer i din lägenhet kan det vara bra att anteckna detta dag för dag så att du har material att visa upp inför hyresvärden.

Bygg din egen luftkonditionering

När fläkten inte räcker till och man vill kyla ned bostaden är en AC det bästa alternativet. Tråkigt nog är dessa ofta väldigt dyra att införskaffa vilket leder till att man i de flesta fall får nöja sig med en vanlig fläkt. En som tagit saken i egna händer är Susanne från Örebro som byggt en alldeles egen AC med hjälp av vanliga saker man hittar i de flesta hushåll. Det du behöver för att kopiera hennes konstruktion är en hink, PET-flaskor och en bordsfläkt. Knepet är att borra små lufthål i hinken och sedan fylla hinken med flaskorna innehållande fruset vatten. Där efter placerar du bordsfläkten ovanpå hinken så att luften kyls av de kalla flaskorna och sedan sprider sig ut genom hålen du borrat i hinken. Susanne menar att denna konstruktion lämpar sig väl i mindre rum, exempelvis sovrummet. Däremot räcker den inte till för att kyla ned en hel lägenhet. För så stora ytor krävs en riktig AC.

Om en AC eller fläkt inte känns som något för dig finns det ett annan bra och gratis lösning för att kyla ned kroppen, nämligen ett hederligt dopp i närmsta sjö eller hav! Både uppfriskande och nedkylande.