Tips om effektiv uppvärmning hemma

Att värma upp huset kan periodvis vara en hög kostnad som kan tära hårt på privatekonomin. Som tur är finns billigare och mer effektiva alternativ på marknaden att välja på – något som framförallt syns under köldtopparna när elpriserna tenderar att stiga, vilket påverkar alla de som har eluppvärmning. Så varför inte välja en luftvärmepump?

När man pratar om klimatförändringarna så nämns ofta den globala uppvärmningen som dess främsta effekt. Men faktum är att de också kan leda till perioder av långvarig kyla i vår del av världen. Genom att Arktis värms upp så rör sig nämligen mer kall luft mot Europa och USA vilket riskerar att ge längre och kallare vintrar, vilket Sverige fick erfara senast vintern 2017/2018 som aldrig tycktes vilja ta slut. Det gjorde även att många säkerligen kände av kylan också i sin plånbok eftersom att elpriserna sköt i höjden.

Billigare uppvärmning med luftvärmepump

Ett billigt och effektivt sätt att värma upp ditt hus är att skaffa en luftvärmepump och flera olika varianter av såna från Panasonic finns att köpa hos bland annat e-klok på sidan https://e-klok.se/luft-luftvarmepump/tillverkare/panasonic-luftvarmepump. Dessa drar i regel mindre el än vanlig eluppvärmning genom exempelvis elelement. Vad som kan vara bra att känna till är att det finns två olika sorters luftvärmepumpar att välja på. Den ena tar värme från luften utifrån och koncentrerar den inomhus, vilket givetvis ger en lägre effekt när utomhustemperaturen är låg. Den andra är den så kallade frånluftsvärmepumpen som helt enkelt återvinner värmen från ventilationen i stället för att bara pumpa ut den i kylan utanför. En luftvärmepump använder mindre el än ren elvärme och trots att värmen kommer utifrån så fungerar den även vid låga temperaturer. Idag finns luftvärmepumpar som fungerar ända ner till 25-35 minusgrader. Vad som är viktigt är att välja den pump som passar just dig och dina behov.

Vedspis är ett bra komplement

Att installera en vedspis innebär förvisso en hög initialkostnad, men för den som har tillgång till billig ved är det ett bra alternativ att ha som komplement till sin luftvärmepump under vintertid. En annan fördel är givetvis att vedeldning är både mysigt och hemtrevligt samt ger en mjuk och behaglig värme som är svår att uppnå på annat sätt. Om du går i planerna på att installera en vedspis så är det dock viktigt att veta att reglerna för vedspisar ändras den 1 oktober 2019, vilket din vedspisinstallatör bör ha koll på.