Det händer att vi som bor i hus eller har fritidshus är uppe på taket för att röja snö, byta ut någon panna eller se över skorstenen. Men hur säkert är det egentligen att gå upp på taket? Fallolyckor från tak är tyvärr inte helt ovanliga, men går att undvika med några enkla installationer. Olika säkerhetsanordningar är viktiga och inget man ska slarva med.
Skulle du anlita en sotare eller någon annan fackman som ska upp på ditt tak, får denne enligt lag säga nej om den bedömer att ditt tak är för farligt att beträda. Kanske har du inte själv den proffsiga bedömningsförmågan utan tänker att du nog kan kliva upp och fixa det utan säkerhet? Nej. Gå in på Taksakerhetstockholm.se och läs på vad du kan göra för att säkra ditt tak, det är mycket enkelt.
Taksäkerheten mycket viktig
Fallolyckor är inte helt ovanliga men går att lösa. Det mesta brukar handla om att det inte finns greppbara anordningar på ditt tak som du kan hålla i eller klättra i. Istället är det många som halkar runt på hala takpannor som kan sitta löst. I den här artikeln konstaterar man också att man inte respekterar takarbetarens säkerhet och att sotare har ett farligt jobb, just på grund av att folks taksäkerhet brister. Enligt lag får de dock tacka nej till uppdrag som ser för farliga ut, men är man en liten entreprenör är det kanske inte lukrativt att tacka nej. Det är också fastighetsägarens ansvar att se till att taket är säkert att vistas på.
Exempel på anordningar kan vara snörasskydd, olika typer av stegar på fasad och tak, skyddsräcken och glidskydd. Här kan du läsa mer om branschstandarden om du känner dig osäker. Och kom ihåg: ska du själv utföra något hobbyprojekt på ditt tak kan du först fundera på om du verkligen borde klättra upp på det där taket om du inte har någon bra säkerhetsanordning. Om inte du vill klättra upp, och ingen annan vill det heller, då är det nog ett tecken på att det är dags att sätta upp lite stegar. Det är inget dyrt eller svårt ingrepp.