Renovering & byggsäkerhet

Att bygga och göra om hemma har blivit till något av en trend. Det är något som förvisso alltid har förekommit, men i och med alla TV-program och tidningar som frestar oss att göra om därhemma har populariteten ökat. Tillbyggnad och uppfräschning av det egna hemmet i all ära, men något som inte får glömmas bort i sammanhanget är säkerheten. Vadå säkerhet? Ja, vad gäller allt egentligen – från själva bygget till färdigt resultat. Här nedan ska vi gå igenom vad du behöver tänka på.

Oavsett om du ska måla eller bygga – har du tänkt arbeta en liten bit upp från marken bör du förstås undvika olyckor. Det är alldeles för lätt att tappa greppet uppe på en stege, eller när du kliver omkring på taket. Snåla därför inte in på säkerheten; skaffa byggställningar som gör att du kan jobba på i trygg förvissning att du står säkert. Idag måste du ens investera i egna byggställningar; dessa finns att hyra, vilket blir mycket billigare än att köpa. Genom att hyra slipper du också tänka på förvaring av de oanvända ställningarna, som totalt sett tar ganska mycket plats. Tänk dock på att montera byggställningarna enligt instruktion.

Planera för säkerheten

När du tänker säkerhet ska du förstås inte missa detta vad gäller själva bygget. Trappor kan vara en riktig fälla där det begås många missar om det inte planeras rätt. Här är det viktigt att ta hjälp om man är det minsta osäker, något som lyckligtvis kan fås genom företag som Trappverket AB med flera. Trappor ska byggas på ett speciellt sätt får att anses vara säkra och de ska förses med räcken och liknande för att undvika tråkigheter. Planeringen av trappor bör man andra ord göras i samråd med någon som verkligen kan den biten.

Handlar det om arbete som har med tak att göra, så bör du ordna med de säkerhetsanordningar som gör att du tryggt kan ta dig upp på taket utan att riskera en olycka. Det finns en rad olika anordningar för taksäkerhet  som inkluderar takstegar, öglor för linor med mera. Tänk också på att installera ett skydd för snöras, som monteras ovanför husets ingångar.

Byggsäkerhet kan alltså handla om:

  • Byggställningar innan du sätter igång
  • Diverse skyddsanordningar för taket
  • Noggrant planerade trappor