Fixa stoppet i toalett och handfat

Vatten som tar minuter på sig att lämna handfatet eller en toalett som vägrar spola? Avlopp är en bekvämlighet utan dess like men kan även vara vår värsta mardröm. Så här löser du problemen!

Handfatet

Titt som tätt blir det stopp i rören från handfatet. Det handlar ofta om gamla matrester som hamnat på tvären och på så sätt blockerar vattenflödet, men det kan även handla om fett som stelnat och täpper igen rören. Lyckligtvis finns det lösningar på problemet som ser till att rören återfår sin fulla kapacitet.

Det första och enklaste knepet du bör prova om det är stopp i handfatet är att rengöra vattenlåset. Denna känner du lätt igen då det är själva kröken på röret under handfatet. Ställ en hink under handfatet och skruva loss vattenlåset. Spola rent vattenlåset med varmvatten och plocka bort smuts som fastnat. Därefter är det bara att skruva tillbaka de delar du tagit loss. Det är viktigt att packningarna sitter rätt så att det inte läcker vatten ur rören. Spola sedan vatten så att vattenlåset fylls, på så sätt slipper du att det luktar illa ur handfatet. Utför du det här lär vattnet rinna ordentligt igen. Skulle det fortfarande rinna långsamt kan stoppet sitta längre ned i avloppssystemet och då är det bäst att kontakta fastighetsvärden eller en rörmokare. Vid stopp i badrummets avlopp finns det information här hur du kan åtgärda detta.

Toaletten

Precis som med handfatet så händer det ibland att det blir stopp i toaletten. Det kan kännas jobbigt och pinsamt, särskilt om det sker när man är på besök hos någon. Om så är fallet behöver du inte vara allt för orolig, i de allra flesta fall går det att råda bot på stoppet genom att hälla en hink med vanligt varmvatten i toalettstolen. Vad du än gör ska du inte fortsätta spola, risken är då att det börjar rinna över. Skulle inte detta fungera har Expressen en artikel som ger fler tips.