Sommarstugor och fritidhus

Vad finns det att tänka på när det gäller fritidshus egentligen? Kanske en hel del kring fasta kostnader, inredning och läge.

När du har en sommarstuga eller husbil kan det vara bra att veta att det finns gott produkter som inte kräver elektricitet från Sunwind. Det kan vara allt från kyl, frys och gasolspis till solcellsdrivna lampor och insektsfångare drivna på batteri.

Köpa fritidshus? Tänk på detta!

Men vad ska du tänka på när det vankas sommarstuga egentligen? Många drömmer om ett idylliskt litet hus med egna äppelträd, gärna nära till vatten. Det finns dock en del saker som är bra att tänka på när det kommer till detta. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur du kan gå tillväga. Först och främst behöver du räkna på om du har råd med ett fritidshus, det finns en hel del fasta kostnader knutna till detta. Kostnaderna är bland annat pantbrev, lagfart, el, vatten, uppvärmning, försäkring, vägavgift, sophämtning, resekostnader till och från huset. Sedan behöver du också inreda din stuga, så möbler och annan inredning behövs köpas. En gräsklippare om du har en plätt gräs, samt verktyg till bostaden och förmodligen en grill. Mycket kan du säkert hitta på loppis men en hel del kommer du behöva införskaffa nytt. Framförallt, hur mycket får stugan kosta? Kolla inköpspriser noga och jämför med både resväg, läge och skicket huset är i.

I Göteborgs-Posten skriv det att huruvida stugan har fel tapeter eller färg har faktiskt mindre betydelse, för sådant går relativt enkelt och snabbt att ändra. Det som däremot inte går att ändra i efterhand, är läget. Det kan du inte rå på. Kolla med kommunen så att inte en motorväg ska dras alldeles i närheten, eller att avloppet inte måste göras om för hundratusentals kronor för att nya miljökrav ska uppfyllas.