Säg adjö till husmögel

Vid fukt i huset och dålig isolering, kan mögelsvamparna börja frodas fortare än kvickt. Svartmögel är den vanligaste hussvampen som inte gärna lämnar sin plats när den väl har fått fäste. De första tecknen är viktiga att inte bortse från, då det är då du ska agera för att råda bot på dem. Var därför noga med sanering, vädring och rätt isolering så att de objudna svampgästerna motas redan i grind.

svartmögel hus
Källa: Waterproof Stockholm

Husmögel kan sätta sig lite varstans och rota sig både inom- och utomhus. Just svartmögel brukar dock tendera att hålla sig till badrum, våtutrymmen och i källare och vind. Svartmöglet kan se lite olika ut och även om det kallas svartmögel, kan det även se mörkt eller grönfärgat ut. Symptomen är dock desamma. Det bästa är att anlita en miljöinspektör, då får du bevis svart på vitt.

Svartmögel och de första indikationerna

Om du misstänker att ditt hus har fått oväntat besök av enträgna svampar, så brukar ditt luktsinne vara det första som ger en tydlig indikation. Svartmögel ger nämligen ifrån sig en frän mögeldoft och luktar unket. Även om du själv inte ännu kan se svamparna med blotta ögat, kan du ofta lukta dig till dem.

Andra symptom som du vanligtvis kan känna av, är huvudvärk, illamående, allergier och torrhosta. Du kan även börja känna att dina ögon börjar klia och din näsa börjar att rinna. I värsta fall kan astma utveckla sig och du drabbas av det som man ofta kallade för sjuka hus-sjukan.

Så blir du av med möglet

Om du bara upptäckt lite mögel så kan det räcka med att skrubba med lite diskmedel och en borste, så brukar svamparna suddas ut på nolltid. Om möglet å andra sidan har varit på plats en tid, kan en saneringsfirma vara en lämplig åtgärd. Det är oerhört viktigt att du inte struntar i möglet, eftersom sjukdomar kan orsaka problem för hela din familj. Tänk på att helst ersätta svårt angripna delar med nytt material.