Spara energi och pengar genom att byta värmesystem

I dag talas det mycket om olika sätt att spara energi, både för miljöns och för ekonomins skull. Ett sätt att dra ner på energikostnaderna är att byta till ett mer energisnålt värmesystem.

Det uppskattas att hälften av kostnaderna för boende läggs på elräkningen. I genomsnitt går hälften av elräkningen åt till kostnader för uppvärmning. Att investera i ett energisnålare uppvärmningssystem kan sänka kostnaden för uppvärmning. Det finns många olika sorters uppvärmningssystem; allt ifrån olika eldningssystem som oljepanna, vedeldad panna och pelletspanna, vilka alla måste eldas kontinuerligt, till luftdrivna värmepumpar. Det finns många varianter av luftdrivna värmepumpar beroende på vilken effekt som önskas. Mitsubishi har ett stort utbud av olika sorters luftdrivna värmepumpar, det är därför smart att välja en värmepump från Mitsubishi, som har pumpar för alla behov. Luftdrivna värmepumpar är en relativt ny teknik som fungerar bäst som komplement till direktverkande el. Direktverkande el är den vanligaste formen av uppvärmning i hus, den är smidig eftersom den inte kräver något underhåll och inte ger utsläpp. Den är dock dyr, den kostar i genomsnitt 20 000 kronor om året per hushåll. Kostnaderna kan dock hållas nere genom att installera en luftdriven värmepump och oljefyllda element.

Olika sorters uppvärmningssystem

Det finns olika värmepumpar beroende på vilka behov som finns. Vissa pumpar fungerar bättre för lägenheter, medan andra lämpar sig bättre för hus. Stora värmepumpar är bra om det är en stor yta som ska värmas upp, och moderna värmepumpar har i många fall olika finesser inbyggda. Vid uppvärmning av villor finns det även andra faktorer som ska tänkas på, exempelvis hur gammalt huset är och vilka uppvärmningssystem som redan finns. Har huset exempelvis en oljepanna kan denna bytas ut mot en pelletspanna som är billigare och miljövänligare än en oljepanna. Att installera en pellets-eller vedpanna kan kosta uppemot 35 000 till 50 000 kronor. Direktverkande el och en luftdriven värmepump är dock även här ett bra alternativ eftersom driftkostnaden för en sådan är billigare än för en pelletspanna.

Rätt uppvärmning sänker kostnaderna

Med rätt uppvärmningssystem kan elräkningen sänkas, men det finns även små tips att tänka på oavsett vilket värmesystem som används. I hus kan det gälla saker som att elektriska apparater står på när de inte används, att huset är för dåligt isolerat, vilket släpper ut värme, långa duschar, eller att det finns en damm eller pool.