Nytt kök ger hälsosammare vanor

Det kostar att renovera köket – det är inget nytt. Vad som däremot är fascinerande är att det finns statistik som visar att svenskar med nyrenoverade kök faktiskt börjat leva hälsosammare.

Ett fint nyrenoverat kök är det många som drömmer om. Det är en dyr historia och kräver noggrann planering för att undvika problem. Däremot är det föga känt att ett nytt kök inte enbart är finare och roligare att arbeta i än ett gammalt, det medför dessutom hälsosammare vanor. Sköna hem har tagit del av en undersökning som visar att de som renoverat köket börjat laga mat oftare hemma och att maten de lagar i flera fall är nyttigare än tidigare. Totalt var över 15 000 hushåll världen över med i undersökningen. Bland svenskarna visade det sig att hela 42% lagar mer mat hemma jämfört med innan renoveringen. Det framkom även att omkring en femtedel av alla svenskar la mer än 250 000 kronor på sin renovering. Vanligast var att man lade mellan 100 000 – 200 000 kronor.

Det här behöver du veta innan renoveringen

Blev du inspirerad av stycket ovan? Härligt! Innan du börjar renovera köket är det vissa saker du bör ha koll på i förhand. För det första är det dyrt att bygga om. I Expressen kan man läsa att ett normalstort kök kan kosta upp emot 200 000 kronor att renovera. Detta är med både materialkostnader och arbetskostnad inräknat. Dessutom bör du vara medveten om att det finns en hel del misstag som bör undvikas. De vanligaste misstagen som görs är att ta felaktiga mått, underskatta vikten av en rymlig arbetsbänk och att ta för snabba beslut. Tänker man inte efter noga blir det sällan bra. Stressa därför inte när du ska renovera ditt kök. Hellre att det tar längre tid och blir väl utfört än att det blir halvdant och att det blir komplikationer.