Vad är skadedjur och hur slipper man dem?

Det som oftast klassificeras som skadedjur är djur som direkt eller indirekt kan orsaka skada på främst människor. Men det kan dessutom innebära djur som inte är till nytta för människor utan främst bara är i vägen. Därför kan skadedjur vara allt från getingar, myggor och vägglöss till rådjur och möss. 

Begreppet skadedjur varierar beroende på var i världen man befinner sig, men oavsett vad kan de flesta tycka att det är ganska jobbigt att ha skadedjur och ohyra hemma hos sig. Ingen vill komma ut till sommarstugan och hitta myror som kryllar från dörröppningen till skafferiet. Det är även svårt att tro att det skulle vara höjdpunkten av någons dag att öppna skåp och lådor och hitta en kackerlacka eller mus där i. 

Enkla knep för att undvika skadedjur

Ett bra tips att komma ihåg när det kommer till skadedjur i hemmet så är det att de dras dit av en anledning. Ett exempel är att myror brukar kunna hitta till en bakelse eller annat sött som stått framme och de tar sig in i ditt hem i jakt på det. Bland de mer vanliga skadedjuren du hittar i hemmet tillhör dock silverfisk, pälsmal och vägglöss. Det finns olika anledningar till hur och varför de har tagit sig in i hemmet men oftast gillar de mörkret och vissa föredrar torrare miljöer. 

I största allmänhet är det bra att vidta förebyggande åtgärder, såsom regelbundna inspektioner i hemmet. Med cederträkulor i garderoben kan du motverka att pälsmal förstör dina kläder och tyger. Skulle du ha problem med silverfiskar så kan det vara bra att komma ihåg att de gillar när det fuktigt. Förutom att hålla det torrt och rent hemma så kan du spraya rödcederolja vid lister och under mattor, samt placera rödcederträ vid sängen. Tänk på att om du hittar vägglöss, det räcker med bara en, så måste sanering ske på en gång!