Renoveringens många sidor – en budgetplaneringsguide

En köks- eller badrumsrenovering kan te sig som ett kul projekt och ofta är det också fallet. Men det är också de renoveringarna i bostaden som har tendens att ta mest pengar ur din plånbok och kosta mer än du förutsett. Det går dock att göra mindre budgetrenoveringar som ändå sätter stilen, och mer omfattande projekt som kräver större utgifter. Ta del av en komplett renoveringsguide för att komma underfund med vad just din renovering kan komma att kosta.

Det är inte renoveringsmomenten som ska sätta din budget, utan du själv som ska sätta din budget som dirigerar renoveringsmomenten. Annars riskerar du att få enorma omkostnader som bara växer och växer. Det är alltid lätt att vara efterklok, så tänk med huvudet redan från första stund, och låt hjärtat säga sitt i måttliga mängder. Läs mer här om hur du går tillväga både inom badrumsrenoveringar och köksrenoveringar.

badrumsrenoveringVilken typ av kök eller badrum efterfrågar du?

Har du ibland ramlat baklänges när du hört om vänners köks- och badrumsrenoveringars slutpris? Det behöver inte bli samma vånda för dig. Om du först ser över din personliga ekonomi och tänker klart så bör renoveringsmomentet inte skapa huvudbry för mindre.

Det breda kostnadsspannet

Ställ dig också frågan om du vill ha ett helt nytt kök eller badrum och till så fall till vilken standard, eller om du nöjer dig med lite uppfräschning. Om det sistnämnda är fallet kan endast några tusenlappar räcka, medan en omfattande renovering kan gå på långt över 100 000 kronor, speciellt för köket. Måste du dessutom göra ett stambyte (vilket bör göras vart 30:e år) kilar priserna iväg ordentligt, eftersom bara det kostar över 75 000 kronor för en mindre villa. Köp nya kök på rea eller utnyttja rabatter för att få ned kostnaderna. Samma sak gäller produkter som toalettstol, kakel med mera i badrummet.

Vad kan du göra själv?

Ju mer du gör själv desto billigare blir det men vissa moment är helt enkelt omöjliga och rent av olagliga att ta sig an på egen hand. Det rör sig om eldragningar och vattenarbeten som rördragningar och så vidare. Dock kan du givetvis utnyttja ROT-avdraget på max 50 000 per person och år, vilket ger dig billigare arbetskostnader. Rivningsarbetet kan du normalt ta dig an själv och bara där sparar du en del pengar. Ommålning och byten av detaljer såsom köksknoppar kan också vila på dina axlar.