Badrum, trender och våtrum

Vad finns det att tänka på när det kommer till att renovera ett badrum? Bland annat vad det kostar, men även vad för effekt det kan få om du funderar på att sälja din bostad.  

Många drömmer om ett riktigt fint badrum, med italiensk design och stilrena, matta kakelplattor och inredningsdetaljer. På http://www.f-bruno.com/ hittar du allt du behöver till badrummet, i unik och annorlunda tappning. Allt med en touch av riktig lyx.

Badrum – renovera utifrån budget

Men, oavsett din budget går det att göra mycket för att fräscha upp även ett badrum i en hyresrätt som inte stamrenoverats på ett bra tag. I en artikel i Aftonbladet går det till exempel att läsa om hur du oavsett storleken på din plånbok kan skapa ett härligt och fint badrum att trivas i och slappna av i. För den som bara har råd med en liten förändring är rådet att investera i nya handdukar, både för händerna och nya badlakan att vira om sig efter bad eller dusch.

”Inspireras av det nordiskt avskalade och fyll badrummet med naturmaterial och jordnära toner. Tidlösa former och finstämda färgkombinationer skapar harmoni me­dan du gör dig redo för en ny dag eller varvar ner inför natten” –Aftonbladet

Våtrums- och elinstallationer i badrummet

När du ska ta i med hårdhandskarna och verkligen renovera och fräscha till ditt badrum från grunden – krävs det lite mer. Både i tid och i pengar. I Expressen går det att läsa om hur det krävs en del planering för att få ett bra och kostnadseffektivt resultat. Dessutom är det viktigt att ha koll på att det finns strikta regelverk när det kommer till våtrum och elinstallationer i badrum, som är ett fuktigt rum med en del risker som andra rum i bostaden inte har:

  • Lägg ut jobbet med att bygga våtrum – det är svårt att ge sig på som amatör.
  • I ett modernt våtrum ska det finnas ett vattentätt skikt i vägg- och golvkonstruktionen. Det består antingen av en folie eller en flytande massa som målas på i flera skikt.
  • En fördel med att göra det själv är att du kan bestämma alla detaljer.
  • Skadereglerare på försäkringsbolag tycker inte att självbyggda våtrum har mer skador än andra.
  • Du har rätt till rotavdrag på arbetskostnaden av våtrummet.
  • Rörkopplingar och eljobb ska alltid utföras av proffs, du är till och med förbjuden att själv göra elinstallationer i ett badrum.
  • Om du väljer en duschkabin slipper du krav på särskilda våtrumsväggar.
  • Om kabinen kräver att drar vattenledningar och installerar en golvbrunn måste du göra en bygganmälan till kommunen, annars inte.

 

I en artikel i Svenska Yle går det att läsa hantverkares tips kring renovering och inredning. Där säger Katariina Paasi, som utförde sin första totalrenovering av en lägenhet redan som 22-åring, att undvika trender när det kommer till fast inredning som är svår att ändra, till exempel trendiga kakelplattor till badrummet. Även köksskåp, som liksom kakel, har en lång livslängd och snabbt känns gamla och är svåra att uppdatera – kan det vara bra att inte köra på det allra trendigaste. Något mer tidlöst kan vara smart.